Ekonomi

ABD’de enflasyon bir yılın en küçük artışıyla geriledi

WASHINGTON – ABD’de yaşam maliyeti Ekim ayında durdu ve benzin fiyatlarındaki düşüş, tüketici fiyatlarında bir yıldan fazla bir sürenin en küçük artışına katkıda bulundu. Bu gelişme, Fed’in enflasyonla mücadele çabalarının güçleniyor olabileceğine işaret ediyor. Tüketici fiyatları endeksi %0,1 artış beklentisinin aksine değişmeyerek yıllık enflasyonu %3,7’den %3,2’ye düşürdü.

Genel enflasyonda azalma işaretleri görülürken, değişken gıda ve enerji maliyetlerinin hariç tutulduğu çekirdek tüketici fiyatları aylık bazda %0,2 arttı. Bu artışa rağmen yıllık çekirdek enflasyon oranı son iki yılın en düşük seviyesi olan %4’e geriledi ancak Fed’in %2 olan hedefinin iki katına yakın olmayı sürdürüyor. Merkez Bankası, çekirdek fiyatların daha fazla düşüş belirtisi göstermemesi halinde borçlanma maliyetlerini artırmaya devam etmesi gerekebileceğinin sinyalini verdi.

Karma ekonomik bilgiler şunları içeriyordu: – Yakıt maliyetlerinde %5,3’lük önemli bir düşüş – Gıda maliyetlerinde %0,3’lük mütevazı bir artış, geçen yıl bakkal fiyatlarının %5 artması ve hane bütçeleri üzerindeki baskının artması – Konut maliyetleri geçen ay %0,3 arttı, kiralar ise aylık yüzde 0,5, yıllık ise yüzde 7,2 arttı. – Sağlık hizmetleri maliyetleri Ekim ayında %0,3 artarak art arda üçüncü aylık artışını kaydetti.

Bu artışlara rağmen bazı ekonomistler arasında yüksek enflasyonla uzun vadeli mücadele konusunda temkinli bir iyimserlik var. Navy Federal Credit Union’dan kurumsal ekonomist Robert Frick, devam eden bu mücadelede Ekim ayını bir zafer olarak görürken Comerica Bank’tan Bill Adams, beklenenden daha soğuk olan TÜFE raporunun 2024’te potansiyel faiz indirimlerine yol açabileceğini öne sürüyor.

En son TÜFE bilgilerine yanıt olarak finansal piyasalar iyimserlik ve vadeli işlemler gösterdi Dow JonesEndüstriyel Ortalama (DJIA) da S&P 500 için daha yüksek bir açılışa işaret etti. Gösterge 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi de %4,48’e geriledi. Yatırımcılar artık Fed’in Aralık ortasındaki toplantısına odaklanmış durumda; Burada enflasyonun yumuşak seyri gelecekteki faiz ayarlamalarına ilişkin kararları etkileyebilir.

Federal Rezerv Lideri Jerome Powell ekonomik göstergeleri yakından izlemeye devam ederken, enflasyon risklerinin azaldığına dair erken sonuçlara varılmaması konusunda uyarıda bulunarak ihtiyatlı olmayı sürdürüyor.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu