Yaşam

Akademisyen Bayram Murat Asma’nın Malatya Kayısısı kitabına İsveç’te birincilik ödülü

Malatya Apricot (Malatya Kayısı) kitabı İsveç’te düzenlenen Gourmand World Cookbook Awards 2023 yarışmasında birincilik ödülü kazandı.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Murat Asma’nın Malatya Kayısısı (Malatya Kayısısı) kitabı, Gastronomi kitaplarının Nobel’i olarak adlandırılan Gourmand Dünya Yemek Kitabı Ödülleri’nde 2023 yılında birincilik ödülüne layık görüldü.

Malatya’nın eski valilerinden Prof. Dr. Ulvi Saran önderliğinde başlatılan Malatya Kütüphane Projesi’nin 40. ve son kitabı olarak Malatya Valiliği ve Malatya Ticaret Borsası tarafından Türkçe ve İngilizce olarak basılmıştır.

finalist kitap

9-12 Mart 2023 tarihlerinde Kamboçya’nın Siem Rap şehrinde düzenlenen ön elemelerde Malatya Kayısı kitabı yarışmaya katılan farklı ülkelerden 9 kitap ile birlikte finale kalmaya hak kazandı. 25-28 Mayıs tarihlerinde İsveç’in Umea kentinde düzenlenen Dünya Beslenme Sempozyumu’nun kapanış töreninde yarışmanın kazananları açıklandı ve birincilik ödülü sahiplerini buldu. Malatya Kayısı”kitap için açıklandı.

İkincilik ödülü Fransız yazara gitti

Asma’nın kitabı E11 Meyve Kitapları kategorisinde birincilik ödülünü kazandı. İkincilik ödülü, Fransız yazar Alexandre de Lanoix’in Le Sureau yayınevi tarafından yayınlanan “Cevizin Küçük Antlaşması” olarak çevrilebilecek Petit Traite de La Noix adlı kitabına verildi.

Üçüncülük ödülü İtalyan Donatella Lippi’nin I Pomodori A Raggi X (X-Ray Tomatoes) adlı eserine verilirken, dördüncülük ödülü Marcella Baruch, Paul Bennett ve Paul Bennett’in ortak çalışması olan İspanyolca Tierra (Dünya) adlı esere verildi. Uruguay’dan Francisco Supervielle.

Ödül, yıllarca süren sıkı çalışmanın bir sonucu olarak geldi.

prof. Dr. Bayram Murat Asma’nın kayısı üzerine yıllarca süren çalışma ve araştırmalara dayanarak hazırladığı kitap, Malatya Kayısı adıyla ilk kez 2021 yılında Malatya Valiliği tarafından Türkçe olarak yayımlandı.

Asma’nın yazdığı kitap, Malatya Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman’ın başkanlığında Gurur Çakar, Hasan Demirbağ, Yahya Karakaya, Faruk Korkmaz ve Doç.Dr.

Önemli referans kitabı

prof. Asma’nın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde turizm araştırmacısı olarak görev yapan çevirmen Bülent Korkmaz tarafından İngilizce’ye çevrilen Malatya Kayısı adlı kitabı, 2022 yılında Malatya Ticaret Borsası tarafından basıldı. Alanında uzman kişiler tarafından yazılan en iyi kitaplar, yurtiçi ve yurtdışındaki kütüphanelere ve değerli araştırma kurumlarına dağıtılmıştır.

Yedi bölümden oluşan, görsellerle desteklenen kitap

Dünyanın en değerli ihracat eseri Malatya ekonomisinin can damarı olarak gösterilen dünyanın en lezzetli kayısının tanınması ve beğenilmesi için Asma’nın kaleme aldığı kitap, Türkiye’den yapılan titiz çalışmayla Gourmand ödülüne layık görüldü. tasarımından kurgusuna, fotoğrafların seçiminden kurgusuna kadar. .

Jüri kitapları değerlendirirken sadece verilen bilgilere değil aynı zamanda basım, görsel ve tasarım gibi konulara da dikkat eder.

Kitap, kayısı yemekleri ve tatlıları başta olmak üzere kayısının tarihini, sağlığını, kültürünü, edebiyatını, tarımsal üretim sürecini ve diğer konuları 7 farklı bölümde yüzlerce sanatsal ve görsel öğeyle inceliyor.

haber-atkaracalar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu