Haber

Çinli Gökbilimciler İki Kuyruklu Yıldız Hakkında Yeni Bulgular Keşfettiler

PEKİN, 8 Mart (Xinhua) — Çin Bilimler Akademisi’ne bağlı Purple Mountain Gözlemevi’ne göre Çinli astronomlar, Çin tarafından keşfedilen ilk iki kuyruklu yıldızın faaliyetlerine ilişkin araştırmalarında yeni bulgular elde ettiler.

62P/Tsuchinshan 1 ve 60P/Tsuchinshan 2 kod adlı kuyruklu yıldızlar, gözlemevi tarafından Ocak 1965’te tespit edildi ve Uluslararası Astronomi Birliği’nin Küçük Gezegen Merkezi’ne bildirilmesinin ardından kısa döngülü kuyruklu yıldızlar oldukları doğrulandı.

Astrophysical Journal’da yayınlanan çalışma raporuna göre, gözlemevinden bir araştırma grubu, Kasım 2018’den Mart 2019’a kadar yüksek hassasiyetli bir teleskopla 60P/Tsuchinshan 2’yi gözlemledi ve kuyruklu yıldız saçının içinde sarmal bir yapı buldu.

Jüpiter ailesine ait kuyruklu yıldızın, bu türdeki diğer kuyruklu yıldızlara göre benzer güneş merkezli aralıklarla çok daha aktif olduğuna dikkat çekilen raporda, en yüksek aktivitenin günberiden yaklaşık 10 gün sonra gerçekleştiği belirtildi.

Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’de yayınlanan bir başka makaleye göre ekip, 20 yılda 60P/Tsuchinshan 2 için 850 ve 62P/Tsuchinshan 1 için 471 gözlem yaparak iki kuyruklu yıldızın ana aktivite parametrelerini elde etti. Ekip, Jüpiter’in yerçekiminin yarattığı bozulma nedeniyle günberi mesafesi azaldıkça iki kuyruklu yıldızın aktivitesinin arttığını buldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu