Sağlık

Çocuklarda En Sık Görülen Kronik Hastalığa Dikkat!

Ülkemizde 5 yaş altı çocukların %80’inde çürük diş olduğunu biliyor muydunuz? Peki okul çağındaki çocuklarda bu oran yüzde 90 mı? Acıbadem Ataşehir Hastanesi Çocuk Diş Hekimi (Pedodontist) Işıl Can Diş çürüklerinin çocuklarda en sık görülen kronik hastalık olduğunu vurgulayan, “Ağız ve diş sağlığındaki sorunlar tüm vücudu olumsuz etkiler. Yapılan araştırmalar; ağız ve diş hastalıklarının diyabetten kalp hastalıklarına kadar pek çok önemli hastalıkla ilişkili olduğunu ortaya koydu. Ayrıca ağrı, beslenememe, uyku sorunu yaşama, kendinden emin konuşamama, gülümseyememe, hatta kendini ifade edememe gibi çocuğun yaşam kalitesini olumsuz etkileyen birçok fizyolojik, sosyal ve psikolojik soruna neden olur. kendinden emin. Diş hekimine ilk ziyaretin en erken 6 ay, en geç 12 ay içinde yapılması gerektiğini vurgulayan Dr. Dt. Çocuklarda giderek yaygınlaşan ağız ve diş problemlerinden bahseden Işıl Can, değerli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Diş ağrısı

Diş ağrısı çocuklarda göz ardı edilmemesi gereken değerli bir sorundur. Dişe bağlı ağrı bazen diş yerine baş ağrısı ve kulak ağrısı şeklinde kendini gösterebilir. Anne babalar özellikle küçük çocuklarda “süt dişi nasılsa düşecek” diyerek ağrıyı önemsemeyebilirler ancak süt dişi çürükleri hızla kökte enfeksiyona neden olarak çene ve yüz bölgesinde şiddetli apselere neden olabilir. Çocuklarda enfeksiyonun yayılma hızı erişkinlere göre daha hızlı endişe verici boyutlara ulaşabilirken, ciddi enfeksiyon vakalarında çocuğun hastaneye yatırılması ve damar yolu açılması gerekebilir.

Travma

Özellikle ergenlik çağındakilerde düşmeler, kazalar, şiddetli hareketler ve çeşitli spor aktiviteleri sonucu çene ve yüz bölgesinde travma yaygın olarak görülürken, dişlerde de hasar meydana gelmektedir. Yürütülen çalışmalar; Pedodontist Işıl Can, travmanın en çok 8-12 yaşları arasında yaşandığını söylüyor ve “Bu bizim için değerli; Bu yaş grubunda en çok etkilenen dişler kök gelişimi tamamlanmamış daimi dişlerdir. Bu dişler çeşitli sebeplerden dolayı enfeksiyon kapmış ise tedavilerinin büyük değeri vardır. İlgili dişlerin erken kaybedilmesi durumunda ileride yapılacak implant, protez gibi uygulamalar zorlaşır. Travma sonucu görülen dişin yerinden çıkması, gömülmesi vb. Bazı durumlarda dakikalar bile değerlidir. Bu nedenle bu çocukların kazadan hemen sonra diş hekimine götürülmesi büyük değer taşıyor” dedi.

Lezyonlar ve yaralar

Tekrarlayan aftlar çocuklarda vitamin ve mineral eksikliğinin habercisi olabilir. Ağız içindeki lezyon ve yaraların takibinin çok değerli olduğunu vurgulayan Uzm. Dt. Işıl Can, “Bazı viral ve bakteriyel enfeksiyonlarda ağızda görülen belirtiler sistemik belirtilerden önce gelebilir. Ağız içinde iyileşmeyen lezyonlar da ağız içi kanser oluşumlarının habercisi olabileceğinden bu lezyonların takibi ve görülen değişikliklerin diş hekimine bildirilmesi çok önemlidir.

diş kaybı

Diş kayıpları çocukların ağız ve diş sağlığı açısından göz ardı edilmemesi gereken değerli bir sorundur. Süt dişlerinin düşmesi sağlıklıdır ancak bazen enfeksiyon, çürük veya travma nedeniyle erken kayıplar meydana gelebilir. Bu durumlarda ‘nasıl olsa altından yeni bir diş çıkar’ diye düşünmemek gerekir. Çünkü süt dişlerinin erken kayıplarında, kaybedilen dişin önündeki ve arkasındaki dişler zamanla çekim boşluğunu kapatmaya başlar ve üstteki diş boşluğa doğru uzamaya başlar. Çekim aralığı kapanmaya başladığında gelecek olan kalıcı diş, zamanı geldiğinde gerçek konumunda çıkamaz veya gömülü kalır.

Bebeklik dönemindeki bazı alışkanlıklar

Çocukların bebeklik döneminde görülen bazı alışkanlıkları, tavsiye edilen yaşlarda bırakılmadığı takdirde dişlerde ve çene-yüz yapısında bazı bozukluklara da yol açabilmektedir. Örneğin; Uzun süreli emzik emme, parmak emme gibi alışkanlıklar üst dişlerin daha öne konumlanmasına ve ısırma sırasında ön dişlerin kapanmamasına neden olabilir. Çocuk Diş Hekimi Işıl Can, “İlerleyen yaşlarda alışkanlık devam ederse bu sorun süt dişlerinde ve sürekli dişlerde görülür. Bu nedenle 2,5-3 yaşına gelmeden bu alışkanlıklarından vazgeçmeleri çok önemlidir. Çocuğun bu alışkanlığı bırakmaya ikna edilemediği durumlarda ortodontik apareyler kullanılır. konuşur.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu