Haber

Emine Erdoğan: Kızlarımızın hayalleriyle gurur duyuyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Bugün kızlarımızın ‘Büyüyünce ne olacaksın’ sorusuna ‘astronot, uçak’ diye cevap verdiği bir Türkiye’nin var olduğunu söylemekten gurur duyuyorum. tasarımcı mı, yazılım mühendisi mi?”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Altındağ Belediyesi ve TÜBİTAK’ın 11 Şubat Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle düzenlediği Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Etkinlikleri ve Altındağ Alev Alatlı Bilim Merkezi’nin açılış programına katıldı. ve Bilimde Kızlar Günü. .

Burada konuşmasına 6 Şubat depreminde hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına ve Türk milletine başsağlığı dileyerek başlayan Emine Erdoğan, “Bu yıl bize hiçbir sıkıntının olmadığını gösterdi. Birlik ve beraberlikle aşılamaz. Asrın felaketi olarak değerlendirilen bu büyük yıkım karşısında milletimiz asrın dayanışmasını göstermiştir. “Bugün devlet kurumlarımız milletle el ele vererek hareket etmektedir. yaralarımızı iyileştirmek ve şehirlerimizi yeniden inşa etmek. Bir daha böyle bir felaketin yaşanmaması için elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz, inşaAllah” dedi.

Evrenin, aklın sınırlarını zorlayan, keşfedilmeyi bekleyen “gizli bir hazine” olduğuna dikkat çeken Emine Erdoğan, bilimin, insanın kendisini anlaması ve anlamlandırması için yola çıkan “bitmeyen bir merak yolculuğu” olduğunu söyledi. , doğa ve yaratılmış canlılar.

Tarihte başarılarıyla adından söz ettiren kadın bilim adamlarını hatırlatan Emine Erdoğan, şöyle devam etti:

“Kara deliğin ilk fotoğrafını çeken, pilsiz kalp pili üreten, kansere karşı alternatif tedavi yöntemleri geliştiren Türk kadın bilim insanları, tüm dünyaya ilham kaynağı oluyor. Bugün gururla söylüyorum ki kızlarımız, ‘Büyüyünce ne olacaklar’ diye sorunca ‘astronot, uçak tasarımcısı, yazılım mühendisi’ diye cevap verin.” Vicdanı ve zekası kadar vicdanı ve zekası da güçlü, milli ve manevi değerlerden beslenen, bilgisini ülkesinin ve insanlığın yararına kullanmaya istekli bir TEKNOFEST gençliğimiz var. Türk asrında genç kızlarımızın tıpkı Mevlana’nın pusula benzetmesi gibi bir ayağı Türkiye’ye, diğer ayağı Türkiye’ye sabitlenmiştir. “Sınırsız ufuklara yolculuk eden düşünürler olmalarını diliyorum.”

Emine Erdoğan, dünyada yapılan araştırmalara göre kadınların doğal kaynakların korunması ve nesiller arası adaletin sağlanması konusunda daha duyarlı olduklarını belirterek, “Her alanda olduğu gibi bilim ve teknoloji alanında da kadınların varlığı arttıkça inanıyorum ki” dedi. Kadın ellerinin dokunduğu, kadın kalbinin, vicdanının ve sorumluluk duygusunun beslediği alanlar aynı orandadır.” çoğalacak, yıkım yerini yapılaşmaya ve canlanmaya bırakacak.” değerlendirmesini yaptı.

“Kadınların tüm branşlarda varlığının daha istikrarlı ve dirençli bir iş dünyasının garantisi olduğunu düşünüyorum.”

Kadınların dünyayı çok yönlü algılama yetenekleri sayesinde farklı alanlar arasında başarılı bir şekilde geçiş yapabildiklerini gözlemlediğini ve onların uyum sağlama yeteneklerine güvendiğini belirten Emine Erdoğan, “Kadınların tüm branşlarda bulunmasının bir başarının garantisi olduğunu düşünüyorum. daha istikrarlı ve dirençli iş dünyası.”

Emine Erdoğan, genç kızların bilimle hayat arasındaki bağlantıyı keşfettikçe bu alana daha çok sahip çıkacaklarını ve çevrelerine daha çok ilham vereceklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Kadınları ve kız çocuklarını ilgilendiren sorunlara kapsamlı ve derinlemesine yaklaşımı bilim dünyasında yeniden yaygınlaştıracaklar. 2003 yılından bu yana aralıksız uyguladığım eğitimde fırsat eşitliği projeleri işte tam da bu nedenle doğdu. Kızlarımızın eşit fırsatlar sunulduğunda potansiyellerine olan inancımın bir göstergesidir.Tüm çabamız çocuklarımızın ellerinden tutup hayallerine giden yolda engelleri kaldırmaktır.Onların günümüz dünyasının ilerlemesine vicdanlı bir yaklaşımla öncülük etmelerini sağlamaktır. Tarihimizden aldıkları bilimsel mirastan kopmadan, tıpkı bu merkezin adını aldığı, ülkemizin en değerli varlıklarından biri olan Alev Alat öğrencilerini yetiştirmek gibi. Zira güçlü bir akıl ile hakikatten beslenen bir vicdanı birleştiren, ilmini bu topraklardan almış ve bu topraklara yeniden ekmiştir.”

“Alev Alatlı kaleminin keskinliğiyle bir nesil için, bir millet için, bir ülke için mücadele etti.”

Emine Erdoğan, Yazar Alatlı’nın, devletten devlete hassasiyet ve duyarlılıklarla bilgeliğin bilginin ötesine geçtiğini savunduğuna dikkat çekerek, “Anlayışımıza çekilen zincirleri kırmaya, bizi birbirimizden ayıran tüm duvarları yıkmaya adanmıştı. Kendimizi özümüze, medeniyetimize yabancılaştırıyor, kaleminin keskinliğiyle bir nesil, bir millet uğruna.” “Kendisi için, ülkesi için savaştı. Arkasında paha biçilmez bir fikir ve düşünce mirası bıraktı, özellikle siz değerli gençlere.” dedi.

Alatlı’nın vasiyetinde, “Unutmayın ki Türkiye düz bir akılla anlaşılamaz, pergelle, cetvelle ölçülemez, kendine has bir kimliği vardır.” Emine Erdoğan sözlerini hatırlatarak şunları söyledi:

“Onun deyimiyle ‘gezegenin iyiliği için yaşatılması gereken bir medeniyetin son temsilcileri olduğumuzu unutmayın.’ Her birinizin, kalbi vatan sevgisiyle atan hocamız gibi yeni yollar açan, değerli, aydın, düşünceli ve öncü bir hanımefendi olmanızı, insanlığı daha iyi bir yere taşıyacak eserleri geride bırakmanızı diliyorum.” “Umarım beni yalnız bırakmazsınız. Bu vesileyle Sayın Alatlı’ya bir kez daha Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.”

“Türk çocuklarının ‘bunları ancak başka milletler yapar’ diyerek hayal etmekten vazgeçeceği bir hayal artık yok.”

Programda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Yarını beklemeden, bugün ve hemen, Türkiye’nin kızlarının bilim ve teknolojideki engelsiz çabalarının ve sınırları aşan hayallerinin yanında olmaya devam edeceğiz. Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı tarafından gerçekleştirilen Uzay Bilimleri Misyonu, bilimsel çalışmalara yapacağı değerli katkıların ötesinde, en büyük ve en pahalı etkisi, Türk bayrağımızı ay yıldızlı bayrağımızı gören gençlerimize ve çocuklarımıza verdiği özgüvendir. Uluslararası uzay istasyonunda astronot olarak görev yapan Türk çocuklarının, ‘Bunları ancak başka milletler yapabilir’ diyerek vazgeçecekleri bir hayal artık yok. Türkiye Yüzyılı, “Gençlerimizle hedeflerimize ulaşacağız ve geleceği inşa edeceğiz. TEKNOFEST nesliyle geleceğin Türkiye’si.”

Emine Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Altındağ Belediyesi’ne teşekkür ederek, Alev Alatlı Bilim Merkezi’nin hayırlı olmasını diledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, konuşmasının ardından TÜBİTAK’ın Kutup Bilimleri Ansiklopedisi ve Antarktika haritasını Emine Erdoğan’a sundu.

Daha sonra Emine Erdoğan, katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Takeoff’23 En İyi Girişimci Ödülü, 2022 TÜBİTAK Teşvik Ödülü ve 2023 TÜBA Üstün Genç Bilim İnsanı Ödülü sahibi görme engelli Zülal Tannur da başarı öykülerini anlattı.

Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı da bilimde kadının önemine değinerek bilim merkezi hakkında bilgiler verdi.

Programda Bilimde Kadın ve Kız Çocukları etkinliği, Altındağ Alev Alatlı Bilim Merkezi ve Alper Gezeravcı’nın Uzay Yolculuğu konulu tanıtım filmleri de gösterildi.

Altındağ Alev, Alatlı Bilim Merkezi’ni ziyaret etti

Programın ardından Emine Erdoğan, Altındağ Alev Alatlı Bilim Merkezi’nin açılış kurdelesini kesti.

Erdoğan, Bakan Kacır, Ankara Valisi Ankara Valisi Şahin, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal ve Altındağ Belediye Başkanı Balcı, 200 m2 kapalı alana sahip bilim merkezindeki TEKNOFEST, Uzay, Havacılık ve Astronomi, Teknoloji, Matematik, Tasarım ve Doğa Bilimleri atölyelerini ziyaret etti. 1980 metrekare olup bilgisi alınmıştır.

Emine Erdoğan, atölyelerde projeler üzerinde çalışan öğrencilerle tek tek sohbet ederek çalışmalarını inceledi ve öğrencilerle fotoğraf çektirdi. Öğrenciler de Emine Erdoğan’a sarılarak sevgilerini gösterdi. – ANKARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu