Ekonomi

Fed’in şahin mesajlarıyla bastırılan küresel piyasalar

Asya endeksleri bu sabah Çin’deki ekonomik zayıflık ve şahin Fed açıklamalarıyla düştü.

Neredeyse tüm değerli borsa endeksleri kayıp yaşarken, Hong Kong Hang Seng’in yüzde 1’i aşan düşüşü dikkat çekti. MSCI Çin Endeksi de geçen ay teşvik sinyali veren Politbüro toplantısının ardından elde ettiği kazanımları silme yolunda.

ABD’de ana endeksler, güçlü perakende satış verilerinin ardından Fed üyesi Neel Kashkari’nin açıklamalarının ardından Salı gününü %1’den fazla kayıpla tamamladı. S&P 500 günü %1,2 kayıpla kapatırken, 4.437 puanla üç ayda ilk kez 50 günlük hareketli ortalamasının altına indi. Kurlar bu sabah sakin.

Bloomberg Dolar Endeksi 1.240 puanda yatay seyrediyor. Son dönemde dolar karşısında dalgalanan Japon yeni ve Çin yuanında kayda değer bir hareket olmadı.

Perakende satış verilerinin ardından önce %5’in üzerine çıkan ardından gerileyen ABD iki yıllık tahvil faizi, bu sabah iki baz puan düşerek %4.93’e geldi. 10 yıllık getiri %4,20’de sabit.

Fed cephesinden Falcon mesajları

Fed’in faiz patikasına ilişkin mesajlar verdiği Jackson Hole toplantıları yaklaşırken, düşen enflasyon karşısında faiz artırılıp artırılmayacağı tartışması sürüyor.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, “Faiz artırımlarını tamamladığımızı söylemeye hazır değilim. Ama doğru yolda olduğumuzu gösteren olumlu işaretler görüyorum. Daha fazlasını yapıp yapmamaya karar vermek için biraz daha bekleyip daha fazla veri görebiliriz.”

Enflasyonun düşüşte olduğunu ve uygun bir süreçten geçtiklerini belirten Kashkari, “Enflasyon halen çok yüksek seviyede. Yüzde 2 hedefine indiğini görmek için ikna edici kanıtlar görmek istiyorum.”

Geçen hafta Philadelphia Fed Lideri Patrick Harker, Eylül ayında rahatsız edici bir veri olmaması halinde sabırlı olacaklarını ve faiz oranlarını sabit tutacaklarını söylemişti.

Ancak, her üye “bekle ve gör” kampında değil. Fed üyesi Michelle Bowman, daha fazla faiz artırımına ihtiyaç duyulacağını düşünüyor. Yatırımcılar Eylül ayı için faiz oranlarını çoğunlukla sabit tutmayı fiyatlarken, Kasım ayında üçte bir oranında faiz artırımı öngörüyorlar.

narman-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu