Haber

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkenin en büyük fatura kriziyle karşı karşıya

Pazar sabahı kalp rahatsızlığı şikayetiyle hastaneye kaldırılan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bugün taburcu oldu. Netanyahu, parlamento ülkenin adalet sisteminin temellerini değiştiren ilk büyük yasa tasarısını oylamadan önce benzeri görülmemiş bir ulusal krizle karşı karşıya kaldı.

Ülkenin temel maliyetlerinin hükümetin planıyla aşındığını hisseden göstericiler, muhalefetlerini artırmak için parlamentoya giden yolu kapattılar. İş yerleri de oylamayı protesto etmek için kapılarını kapattı.

Aşırı milliyetçi ve son derece dindar partilerden oluşan bir koalisyon tarafından desteklenen yargı reformu İsrail’i böldü ve ülkeyi bir arada tutan kırılgan sosyal bağları test ederek güçlü askeri birliğinin altını oydu ve hatta en yakın müttefiki olan ABD bile alarma geçti.

Nihai bir uzlaşma arayışı devam ediyor; Başkan Isaac Herzog, Netanyahu’nun tedavi gördüğü hastane de dahil olmak üzere taraflar arasında bir anlaşmaya varmaya çalışıyor. Ancak nihai oylamadan önce bir uzlaşmaya varılıp varılmayacağı belirsizliğini koruyor.

Protestocular davul ve korna çalarak Knesset’e giden yolu kapattılar ve polis onları püskürtmek için su püskürtme cihazları kullandı. Protesto hareketi liderlerinden birinin gözaltına alındığı bildirildi.

Protesto hareketinin bir kolu, sosyal medyada göstericilere çağrıda bulundu: “İsrail devleti, bir aşırılık yanlısı ve deliler çetesi tarafından yok edilme ve yok edilme tehdidi altında. Bugün Kudüs’e gitmeliyiz!”

Pazar akşamı geç saatlerde İsrail medyası, bir iş konsorsiyumunun bazı üyelerinin hükümetin planlarını protesto etmek için Pazartesi günü kapılarını açmayacağını duyurdu. Bu, büyük alışveriş merkezi zincirlerinin ve bazı akaryakıt istasyonlarının kapanmasına yol açtı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu