İzmir’de Folkart Sitesi yangını ile ilgili dava açıldı
Geçtiğimiz günlerde alevler içinde yıkılan Folkart Sitesi’ndeki evleri yeniden yaptıracağını söyleyerek sahiplerinden 222 bin euro (yaklaşık 6.5 milyon TL) ‘katkı’ istediği iddia edilen müteahhit firma hakkında dava açıldı. Nisan, İzmir’in Narlıdere ilçesinde. Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi’nin hazırladığı raporda, yanan bloğun yangın yönetmeliğine uygun olmadığı belirtildi.
Narlıdere ilçesine bağlı Yenikale Mahallesi’ndeki 4 bloktan oluşan Folkart Sitesi’nin 8 katlı ve 40 daireli bloğunda 27 Nisan Perşembe günü saat 22:00 sıralarında yangın çıktı. Sitenin ahşap dış cephesi alevlerin kısa sürede büyümesine neden olurken, site sakinleri hızla binayı boşalttı. Dumandan 6 kişinin etkilendiği, 1 kişinin hafif yaralandığı yangında can kaybı yaşanmazken, 28 Nisan sabahı saat 06.00 sıralarında yangın kontrol altına alındı. Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri yangının çıkış nedeniyle ilgili çalışmalarını tamamladı. Tüm daireleri tek tek inceleyen ekipler, elde edilen ipuçlarıyla toplanan delilleri savcılığa teslim etti. Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü ekiplerince alınan numuneler, kundaklama olup olmadığının tespiti için kriminal laboratuvara gönderildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın yangınla ilgili incelemelerin ardından hazırladığı rapor tamamlandı. Raporda yangının çıkış nedeninin elektrik kontağı olduğu açıklandı.
“Site yönetiminden veya Folkart ekibinden kimse bize yardımcı olmadı”
Yangında evi kullanılamaz hale gelen İzmir Barosu avukatlarından Çiler Nazife Koşar ile birlikte iki mal sahibi yargıya başvurdu. Avukat Koşar ile birlikte iki mal sahibinin daha, yeniden inşa edeceklerini söyleyerek mal sahiplerinden 222 bin euro (yaklaşık 6.5 milyon TL) ‘katkı’ istediği iddia edilen müteahhit firmaya dava açtığı öğrenildi. Folkart Sitesi’ndeki konutlar. Yangın sırasında site yönetimi ve Folkart ekibinin kendilerine hiçbir şekilde yardım etmediğini söyleyen Koşar, “İnsanların çaresiz imdat feryatları eşliğinde evimizin yanıp kül olmasını izledik. Bu zamana kadar dikey olarak yaşadığımız gerçeği. Tahta tabutlar gözümüzün önündeydi.Alevleri söndüren rastgele bir çılgınlık,yangın söndürme sistemi.Veya alarm bile yoktu.Çaresizce birbirimize bakıyor,ortada can kaybı olmamasını diliyorduk. 1.700 dereceye ulaşan alevler.Daha biz ne olduğunu anlayamadan koca bir bina,evimiz,tüm hatıralarımız yandı kül oldu.Arkalarında bıraktıklarımız zifiri kara katran oldu.Site yönetimi veya müteahhit Folkart A.Ş., yangın sırasında ve sonrasında durumu telafi etmek için en ufak bir iyimser adım atmadı: “Neler kaybettiğimizi, neler yaşadığımızı sormadı bile. Bir kez daha küle dönen evlerini satmayı planlayan inşaat şirketi, kiracıların mağduriyetiyle ilgili bir mesaj bile yayınlamadı” dedi.
“Bütün sorumlulardan yargı önünde hesap soracağım”
Olayın sorumlularından yargı önünde hesap sorulacağını belirten Avukat Çiler Nazife Koşar, “Benim telafisi mümkün olmayan zararlarımı telafi etmem elbette mümkün değil. Buna neden olanların tüm sorumlularını yargı önünde hesap vereceğim. acı çeken ve bu durumu telafi edecek en ufak bir adım bile atmayan 54 gündür” dedi.
Yangın yönetmeliğine uygun değil
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi tarafından hazırlanan yapı denetim raporunda ise Folkart Sitesi’ndeki binanın yangın yönetmeliğine uygun olmadığı belirtildi. Raporda, “Narlıdere İsmail Cem Sokak 3 nolu adreste isabet eden konut yapılarının projesine uygun olarak 12.06.2007 tarih ve 2613 sayılı Yapı Ruhsatı ile inşaatı tamamlanmıştır. Bölüm 1″ yangın güvenliği binalara ilişkin hükümler”, bölüm 4 “binalarda kullanılacak inşaat malzemeleri ve kaçış yolları”, bölüm 3 “kaçış yolları ve kaçış merdivenleri” bölüm 4, bölüm 5 sığınaklar ve otoparklar”, 7. “yangın söndürme sistemleri” esaslarına göre alınan yangından korunma tedbirlerinin Yangın Yönetmeliği esaslarına uygun olmadığı tespit edilmiştir”.