Kahramanmaraş depremlerinden sonra beton testleri yüzde 90 arttı: İçeride gazete, tahta ve köpük var.
Kahramanmaraş’ta Türkiye’yi hayrete düşüren depremler, yapıların yapısal ve zemin stabilitesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi.
Depremin ardından beton testleri için başvurular yoğunlaşırken, bazı betonlarda olmaması gereken malzemeler bulundu.
Beton numuneleri özel makinelerde test edilir.
Kadıköy Belediyesi’ne ait beton ve temel laboratuvarında ilçede yapımı devam eden binalardan ve mahalle sakinlerinin uygulamaları sonucu binalardan alınan numunelerde deprem risk tespiti için inceleme yapılıyor. İnşası devam eden yapılardan alınan beton numuneleri 7-28 gün arası su dolu havuzlarda bekletildikten sonra özel makinelerde test edilmektedir.
Mahalle sakinlerinin başvuruları üzerine eski yapı örnekleri de laboratuvarda inceleniyor. Merkezde, bazı yanlış uygulamalarla birlikte yeni yapı örneklerinde deniz kabukları, deniz taşları, gazete kupürleri, strafor köpük ve ahşap gibi malzemeler bulundu. Laboratuvar yetkilileri, eski binalarda olduğu gibi yeni binalarda da uygulamaların arttığını bildirdi.
Deprem sonrası denetim talepleri yüzde 90 arttı
Kadıköy Belediyesi Beton ve Toprak Laboratuvar Sorumlusu Menekşe Perdi, Kadıköy’de yapılan çalışma ve incelemeler hakkında bilgi vererek şunları söyledi:
“Depremden sonra genel olarak muayene talebinde artış var. Vatandaşlarımız eski binalardan olduğu gibi yeni binalardan da tedirgin bir şekilde bize başvuruyor. Şu anda muayene taleplerinde yüzde 90 gibi olağanüstü bir artış var. Somut kontroller ve zemin etütleri yaptırılmış, bu süreçte bir yapı kontrol firması tarafından denetlenmiş ve ilgili bakanlıkta belgelenmişse korkmasınlar.
“Vatandaşlarımız başvurduğunda sahada belediye ekiplerimiz binanın belli noktalarından beton numunesi alıyor. Daha sonra burada çalışarak dosya haline getiriyorlar. Riskli yapı ise bakanlık sistemine taratın ve bakanlığa teslim ediyoruz.” Tapu Müdürlüğü’ne gidip gerekli bilgileri verin. Riskli ise ve yıkım gerekiyorsa başlar.”
Eski binalarda daha fazla deniz kabuğu ve deniz kumu
“Kat sayısına göre değişmekle birlikte genellikle binaların bodrum ve zemin katlarından numune alıyoruz”
Perdi sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yapılarında ciddi çatlaklar veya betonda patlamalar görenler dilekçe ile başvurduklarında yetkililer yerinde inceleme yapıyor. Eski binalarda standartlara uygunluk söz konusu değil.
“Bu binalarda c8-c10 gibi beton yapılarla karşılaşıyoruz. Yeni yapılarda en az c25 tipi beton kullanılıyor. Kadıköy’de bu ortalama c35-40. Eski binalarda ve mevcut bina örneklerinde c8-c10 beton tipleri, deniz kumu, deniz kabuğu, kullanılıyor.” Böyle kısımlara sıklıkla rastlıyoruz. Deprem bölgesi dediğimiz yerlerde kullanılması gereken beton sınıfı minimum c25’tir. Bu c8 ve c10 sınıflandırmaları, betonun taşıma kapasitesini ifade eder.”