Ekonomi

Kırmızı mercimeğin fiyatı bir ayda yüzde 33 arttı

Kabuklu (doğal) kırmızı mercimeğin kilogramı son ayda yüzde 33 artışla 15 liradan 20 liraya çıktı. Kırmızı mercimeğin iki yıldır 15 lira seviyesinde olduğunu belirten şube temsilcileri, son dönemde oluşan fiyatın üreticilerin yeniden ekim yapması açısından değerli olduğunu vurguladı.

Dünya gazetesinden Mehmet Hanifi Gülel’in haberine göre;Kırmızı mercimek fiyatının uzun süre sabit kaldığını belirten şube temsilcileri, son dönemde oluşan fiyatın üreticilerin yeniden ekim yapması açısından değerli olduğunu belirtiyor.

Temsilciler ise gelecek yıl üretimde yüzde 20’lik bir düşüş beklediklerini söylüyor. Gaziantep Borsası’nda kırmızı mercimeğin fiyatının 20 liraya çıkmasını takdirle karşılayan Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Uyum Komisyonu ve Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, söz konusu fiyatı hasat döneminde beklediklerini söyledi. bu yıl.

Mercimeğin hasat döneminde para kazandırmadığını, çiftçinin önümüzdeki dönem için umutsuz olduğunu ifade eden İpar, şöyle konuştu:

“Çiftçi 2 yıl önce mercimeği 24 liraya satıyordu, bu yıl hasat döneminde 15 lira civarındaydı. Bugün oluşan bu fiyat hasat dönemine göre iyi bir fiyattır. Ancak gübrenin girdi maliyetinin 22 bin lira, mazotun litresinin ise 39 lira olduğu bu dönemde 20 lira yeterli bir fiyat değil.

Bu fiyat çiftçiyi memnun etmiyor. Piyasada mercimek fiyatı 20 liraya çıktıysa tohum fiyatı 30 liraya çıkmış demektir. Çiftçi harmanını yetiştirdiğinde gelecek yıl ne ekeceğine karar verir. Çiftçi mercimeğin tohumlarını çıkarmadıysa 30 liraya tohum alıp ekmeyecek. Tarladan gözlemlediğim kadarıyla ekim yapanlar tohumları sökmüyordu. Her halükarda önümüzdeki yıl mercimek ekiminin yüzde 20 oranında azalması bekleniyor.”

muradiye-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu