Ekonomi

Küresel doğrudan yabancı yatırımları yüzde 7 azaldı

OECD verilerine göre küresel doğrudan yabancı yatırımları (FDI), 2023 yılında %7 azalarak 1 trilyon 364 milyar ABD dolarına geriledi. Küresel FDI, üst üste ikinci yıl da salgın öncesi seviyelerin altında kaldı.

OECD, yayımladığı raporda, devam eden jeopolitik gerilimler ve yüksek faiz oranları bağlamında rekor düzeyde düşük FDI akışı alan Çin başta olmak üzere OECD ekonomilerinin ve diğer ülkelerin üçte ikisinden fazlasını yatarım akışısının 2023 yılında düşüşler kaydettiğini vurguladı.

Genel olarak OECD üyesi olmayan G20 ekonomilerindeki FDI akışlarının, 2023 yılında %46 oranında düştüğünü belirten OECD, “Bu genel düşüş eğilimine rağmen Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya ve Kanada 2023 yılında dünya çapında en çok FDI’ın gittiği ilk üç ülke olmuştur.” dedi.

“OECD öz sermaye akışları, kısmen yeni yatırım faaliyetlerindeki yavaşlamayı yansıtacak şekilde, 2005 yılından bu yana kaydedilen seviyelerin altında kalmıştır.” denilen raporda şu değerlendirme yer aldı:

“Genel ekonomik ve jeopolitik ortamın kötüleşmeye devam etmesi nedeniyle sınır ötesi Birleşme ve Satın Alma (M&A) faaliyetleri düşüş eğilimini sürdürerek 2023 yılında son on yılın en düşük seviyesine ulaşmıştır.”

Genel olarak sıfırdan yatırım faaliyetlerinin 2023 yılında durakladığını ancak gelişmiş ekonomiler ile yükselen ve gelişmekte olan ekonomiler (GOÜ) arasındaki eğilimler farklılaştığını anlatan OECD, “Sermaye harcamaları ve duyurulan proje sayısı gelişmiş ekonomilerde yaklaşık %20 oranında düşerken GOÜ’lerde sırasıyla %21 ve %9 oranında artmıştır.” dedi.

Foreks Haber Merkezi

devrekhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu