Haber

Polis Akademisi Başkanı Müjde Ar’lı’ya tepki

Emniyet Teşkilatı’nın 178. kuruluş yıldönümünde eski bir yazı üzerinden başlayan tartışma, “Teşkilatın politize edildiği” iddialarını yeniden gündeme getirdi. Türkiye Emekli Emniyet Müdürleri Derneği (Temüd-Der), geçtiğimiz günlerde yayınladığı kitapta yer alan bir yazıyla; Polis Akademisi Başkanı Yılmaz Çolak’ın 2017 yılında Liberal Düşünce Derneği dergisinde yayınladığı bir yazıda dile getirdiği görüşleri eleştirdi.

T24 yazarı Tolga Şardan’ın aktardığına göre Çolak, ‘Poliste Demokratik Dönüşüm: Polis Akademisi Örneği’ başlıklı yazısında, akademi başkanı olduktan sonra başlatılan uygulamaları ‘başarı’ olarak nitelendirdi ve bunu yapanları eleştirdi. akademiden son yıllarda mezun olmuş ve teşkilatta yöneticilik yapmıştır.” . Şardan, Temüd-Der yönetiminin, Cumhurbaşkanı Çolak’ın değerlendirmelerine “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında Polis Mektebi ve Akademi Mezunlarının 100 Hatırası – 1” kitabında yer alan “Gecikmeli Bir Cevap” başlıklı yazıyla yanıt verdiğini yazdı. Sardan, “Buradaki yazı ampirik gerçeklerden o kadar yoksun ki, o kadar kamu yararı terimleri içeriyor ki, Müjde Ar’ın sosyal filmlerinden daha ‘bilimsel’ değil” diyen Sardan, “Emekli emniyet müdürü, Polis Akademisi Başkanı Çolak ile tepki mesajı” Müjde” başlıklı yazısında şunları kaydetti:

Temüd-Der yönetimi, Çolak’ın ‘Geçmişte Polis Koleji ve Akademisi’nden mezun olan polis müdürlerinin sosyal hayata uyum sağlama noktasında birçok sorunla karşılaştıkları, toplumdan ve sosyal bağlardan kopuk bir hayat sürdükleri’ tezini eleştirdi:

‘(…) Yazara göre toplumun en ücra köşelerine kadar nüfuz eden, yoğun bir hafta içinde çalışan, her türlü insanla, halkla, basınla, siyasetçilerle, yöneticilerle, işletme sahipleriyle, eşrafla, mağdurlar, şüpheliler, tanıklar ve bunların işlemleri. Polisin süreçleri üzerinde çalışan, gerektiğinde onları sakinleştiren, sorularını yanıtlayan ve uzlaştıran biz polis yöneticileri, ‘… toplumsal yaşamla uyumu sağlamada birçok sorunla karşılaşıyoruz, toplumdan kopuk bir yaşam sürüyoruz ve sosyal bağlantılar…’ Makale burada ampiriktir. Hakikatten o kadar mahrumdur ki, o kadar çok beylik lafı vardır ki; bu haliyle Müjde Ar’ın toplumsal filmlerinden daha ‘bilimsel’ değildir. (…)’

‘Eski mezunlar 15 Temmuz’u engelledi’

Çolak’a verilen yanıtta 15 Temmuz sürecinde yaşananlar yer aldı.

Çolak’ın yazısında ‘Polis eğitimi ile bürokratik oligarşinin tasfiyesi ve daha demokratik bir yapıya dönüşmesi’ görüşüne şu yanıt verildi:

‘Konuyla ilgili herhangi bir empirik değer taşımayan, alelade terimlerden oluşan bu ifade aynı zamanda amatörce bir ifadedir. Yazarın çizmeye çalıştığı sahne, ‘yani 15 Temmuz’da yeni mezunlar, amir ve subayların başrolü oynayarak devleti kurtaran kişiler’ gibi bir görüntü, hayal ve hayalden ibarettir. Kullanılan ifade sanrılı olduğu kadar basit ve uygunsuz bir ifade olmuştur. İşini bilen, hangi kaynaktan gelirse gelsin personelini tanıyan, polis olmanın ne demek olduğunu bilen hiç kimse böyle bir ifade kullanmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu