Haber

Sudan ordu komutanı Burhan, askerin “partisiz hükümeti” kabul edeceğini bildirdi

Sudan Egemenlik Kurulu Lideri ve Ordu Kumandanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, ordunun, ülkenin birliğini, askerin onurunu koruyan partisiz hükümeti kabul edeceğini söyledi.

Ordudan yapılan açıklamaya nazaran, Burhan, üst seviye askeri yetkililer ile toplantıda bir ortaya geldi.

Burhan, burada yaptığı konuşmada, “Ülkenin birliğini garanti altına alan, milli görevlerini yerine getirirken düzenli güçlerin onurunu koruyan ve siyasi güçlerin üzerinde uzlaştığı partisiz bir hükümetin içerisinde olduğu her formül, Silahlı Kuvvetler tarafından kabul görecektir.” sözlerini kullandı.

Burhan, tüm siyasi tarafların üzerinde anlaştığı yeni hükümetin kurulmasının akabinde ordunun siyaset sahnesinden çekileceğine dair daha evvelki kelamlarını tekrarladı.

Sudan ordusu, güvenlik ve beka tehdidi gerekçesiyle 25 Ekim 2021’de sivil yönetime el koymuş, olağanüstü hal ilan ederek başbakan dahil onlarca siyasiyi gözaltına almıştı.

Burhan, 4 Temmuz’da, sivil güçlerin sivil bir hükümet üzerinde mutabakata varabilmesi için askerin, Birleşmiş Milletler (BM), Afrika Birliği (AfB) ve Doğu Afrika’daki Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesinden (IGAD) oluşan üçlü mekanizma himayesinde yürütülen siyasi müzakerelerden çekildiğini duyurmuştu.

Üçlü mekanizma, 10 Kasım’da, yeni geçiş periyodu için asker ve siviller ortasında “temel mutabakat” sağlandığını bildirmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu