Haber

Yemen Başbakanı Abdülmelik, Husileri barışa inanmamak ve şiddeti teşvik etmekle suçladı.

Yemen Başbakanı Muin Abdulmalik, İran destekli Husi milislerin barışa inanmadığını ve şiddeti beslemeye devam ettiğini söyledi.

Yemen’in resmi ajansı SABA’da yer alan habere göre, Başbakan Abdulmalik, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde düzenlenen 52. BM İnsan Hakları Kurulu Toplantısı’nda konuştu.

Abdulmalik, ülkesinde uzun yıllardır devam eden iç savaşa da değinerek, “Maalesef barışa inanmayan ve şiddeti beslemeye devam eden milislerle karşı karşıyayız. Onlarla uzun bir tecrübemiz var. BM tüm detayları biliyor. Senin onun yüzünden başarısız olduğunu gördü.” söz konusu.

Yemen’in insan haklarına ilişkin 58’den fazla uluslararası anlaşma, protokol ve duyuruda yer almış bir ülke olduğuna işaret eden Abdulmalik, savaşa rağmen hükümet olarak insan haklarını öncelikli konuların ortasında tuttuklarını söyledi.

İran’dan destek alan Husilerin dayattığı savaş nedeniyle Yemen’in 60 yıllık insan hakları kazanımlarının gerilediğine dikkat çeken Abdulmalik, Husileri barışa inanmamak ve toplumdaki açlığı silah olarak kullanmakla suçladı.

Abdulmalik, Yemen hükümeti olarak BM’nin Husileri terör listesine alması için adım atmasını beklediklerini kaydetti.

Yemen’de iç savaş

Yemen’de Eylül 2014’ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgeleri elinde tutan İran destekli Husiler ile hükümete bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor.

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçleri de Mart 2015’ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetini destekliyor.

Taraflar arasında 2 Nisan 2022’de BM öncülüğünde imzalanan ateşkes 6 ay sürdü.

Ülkede yıllardır devam eden çatışmalarda yaklaşık 377 bin kişi hayatını kaybetti. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen’deki iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz vahim boyutlara ulaştı.

sebinkarahisarajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu