Haber

Akaryakıt Fiyatlarındaki Artışlar Çiftçileri Zorluyor

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, akaryakıt fiyatlarının son 9 ayda 2,5 kat arttığını belirterek, “Tarımsal girdi maliyetleri 4 yılı aşkın süredir artıyor. Bunun en önemli nedeni akaryakıt fiyatlarıdır. Çiftçilerimiz.” Artık maliyetlerle baş edemiyoruz. Seçimden sonra dizel yakıtı arttı.” “9 ay gibi kısa bir sürede 18 liradan 45 liraya çıktı, çiftçinin artık üretecek gücü kalmadı” dedi.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Hasan Karal, artan akaryakıt fiyatlarına ilişkin açıklama yaptı. Karal, 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimi öncesinde akaryakıtın litre fiyatının 19 lira, mazotun ise 18 lira olduğunu hatırlattı. Seçim sonrası yaşanan zam yağmuruyla her şeyin fiyatlarının arttığına dikkat çeken Karal, artan maliyetler nedeniyle binlerce çiftçinin üretimi durdurmak zorunda kaldığını belirtti.

“Bir çiftçi, litresi 45 liraya akaryakıt alıp tarlasını nasıl sürüp, ürününü toplayıp, nakledebilir?”

Tarımsal girdi maliyetlerinin Eylül 2019’dan bu yana sürekli arttığını vurgulayan DEVA Partili Karal, “4 yılı aşkın süredir mazot, gübre, personel, ilaç ve tohum gibi girdileri artan çiftçilerimiz, ihtiyacını karşılayamaz hale geldi. Artık maliyet yok.Devlet gerçek bir teşvik vermeyince birçok çiftçimiz üretimi durdurmak zorunda kaldı.Seçim öncesi 18 lira olan mazot son 2 gündeki artışlarla 45 liraya, akaryakıt ise 45 liraya çıktı. 19 lira olan 43 liraya çıktı. 9 ay gibi kısa bir sürede motorinde yüzde 150, akaryakıtta ise yüzde 126 artış oldu. “Üretecek gücü kalmadı. Masraflarını karşılayamayan çiftçi, ürettiğini satamazken, litresi 45 liradan mazot alıp, tarlasını sürüp, ürününü toplayıp taşıyacak mı? Bu şartlarda ne çiftçilik ne de hayvancılık yapılamaz” dedi.

“ÇİFTÇİLERİMİZİN KULLANDIĞI AKARYAKIT, ELEKTRİK VE YEM DESTEKLENMELİ, MALİYETLERİN DÜŞÜRÜLMESİ GEREKİR”

Karal, hayat pahalılığının her geçen gün arttığına dikkat çekti. Gıda fiyatlarındaki artışta çiftçilerin girdi maliyetlerindeki artışın büyük payı olduğunu vurgulayan Karal, şu ifadelerde bulundu:

“Ölmeye terk edilen çiftçinin bir an önce diriltilmesi gerekiyor. Böyle devam ederse yerli üretim tamamen sona erecek ve çoğunu ithal ettiğimiz tarım ürünleri ve hayvancılıkta maalesef tamamen dışa bağımlı hale geleceğiz. Bunun için hükümetin bir an önce harekete geçmesi ve tedbir alması gerekiyor. “Çiftçimizin maliyetini düşürmeden Türkiye’de gıda enflasyonunun düşmesi mümkün değil. Bu yönde çalışmalar yapılmalıdır. DEVA Partimizin hazırladığı Tarım Eylem Planı’nda da belirttiğimiz gibi çiftçilerimiz ve üreticilerimiz desteklenmelidir. Çiftçilerimizin kullandığı mazot, elektirik ve yem takviyesi yapılmalı ki maliyetler düşsün, üretim artsın, enflasyon düşsün. “Aksi takdirde hem çiftçimiz hem tarımsal üretimimiz hem de ülkemiz açısından durum çok vahimdir.”

haber-sorgun.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu