Haber

İYİ Parti, HDP ve CHP’nin grup önerileri TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmedi.

TBMM Genel Kurulu’nda CHP, HDP ve YETERLİ Partisi’nin gündeme gelen grup önerileri kabul edilmedi.

Genel Kurul’da bugün ilk olarak İYİ Parti’nin “hayvan üreticilerinin sorunları” konusunda sunduğu araştırma önergesinin ele alınmasına yönelik kümelenme önerisi görüşüldü.

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, son dönemlerde hayvancılık işletmelerinde işletme girdi maliyetlerinin artması nedeniyle damızlık değeri olan gebe ve dişi hayvan kesiminde artış olduğunu söyledi.

Bunun bir iddia olmadığını ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da bunu kabul ettiğini belirten Öztürk, “Devletin resmi kurumlarından yapılan açıklamalara göre kağıt üzerinde hayvan sayısının arttığı görülse de boş kalan ahırlar kapanıyor. ve kesilen hayvanların sağlıklı sayımının yapılmaması hayvancılıkta gerçek politikaların oluşturulmasını engellemektedir.Bu politikaya devam ederseniz yakında ne bakıcımız ne de besleyecek hayvanımız olacak.Kimi besleyeceğinizi bilmiyorum. hayvan yemi.” sözünü kullandı.

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, ekonomik krizden en çok etkilenen toplum kesimlerinden birinin çiftçiler olduğunu kaydetti.

AK Parti hükümetlerinin tarım alanlarının kiraya ve pazara açılması için her türlü politikayı uygulayacağını öne süren Işık, “Gıda tekellerinin önünü açtı, küçük ve orta ölçekli çiftçiliği yok etti.” söz konusu.

“Köylerde artık ahırlar boş”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin AK Parti iktidarı döneminde uygulanan yanlış politikalarla tarım alanında büyük bir darbe aldığını bunun yansımasının hayvancılıkta da görüldüğünü savundu.

Gürer, “Süt inekleri kesildiği için hayvan stoğu bir yılda 1 milyona yakın azaldı, yem fiyatlarındaki artışa karşı önlem alınmadı. Gittiğimiz köylerde ahırların boş olduğunu görüyoruz. En son kırda kalanlar büyük şehirlerde işe gidiyor, bu sürdürülebilir bir durum değil.” değerlendirmesini yaptı.

AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, dünyada son 2 yılda girdi maliyetleri, yem fiyatları, mazot ve gübredeki artış nedeniyle çiftçilikte girdi maliyetlerinin büyük ölçüde arttığını belirtti.

Bu durumun daha çok mandıra çiftçisini etkilediğini belirten Kılıç, şunları kaydetti:

“Süt üretimimizin özellikle Aralık ayından sonra eski rakamlarına ulaşacağını, 2 yıldır ilk kez et-süt paritesinden, et-yem paritesinden üreticimizin memnun olduğunu, hayvan varlığımızın gün geçtikçe artacağını bilmenizi isterim. gün geçtikçe eski rakamlarını yakalayarak, yirmi yıldır olduğu gibi, “AK Parti çiftçimizin yanında olmaya devam edecek” dedi.

İYİ Parti’nin grup önerisine ek olarak, görüşmelerin ardından yapılan oylamada HDP’nin “Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu köyünde olay” ve CHP’nin “Tokat ilinde işsizlik” önerileri de kabul edilmedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu