İş

ABD Hazine Bakanı Yellen: Tüketici harcamaları güçlü ancak ekonomide yavaşlayan alanlar var

YENİ ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ülkede tüketici harcamalarının oldukça güçlü bir şekilde büyümeye devam ettiğini ancak ekonomide yavaşlayan alanların da görüldüğünü belirtti.

Yellen, ABD CNBC kanalına verdiği bir röportajda son bir yıldır işgücü piyasasının korunduğuna ve enflasyonun gerilediğine dikkat çekerek, son verilerin bu özelliklerde bir patikada olduğuna işaret etti.

ABD’de işsizliğin son 50 yılın en düşük seviyelerine yakın olduğunu ve işgücü piyasasının güçlü seyrini sürdürdüğünü vurgulayan Yellen, işgücü piyasası baskılarının hafifleme sinyallerinin enflasyonu düşürmede değerli olabileceğini kaydetti.

Enflasyonun zirve noktasından yaklaşık yüzde 4 oranında düştüğünü ve bu gidişatı önümüzdeki iki yılda da sürdüreceklerini söyleyen Yellen, “dört” ile başlayan işsizlik oranının güçlü bir işgücü piyasası olduğunu düşündüğünü söyledi.

Borç limiti hakkında konuşan Yellen, ABD Başkanı Joe Biden ile kendisinin ülke ekonomisini ve finans piyasalarını felaketten korumak için uzlaşmaya dayalı bir yaklaşım bulmanın değerini en başından vurguladıklarını hatırlattı.

Yellen, borç limitinde varılan ikili anlaşmanın Amerikan halkı için kazanç olduğunu belirterek, borç limitinin artırılmasına ilişkin yasanın ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyonu düşürme çabalarını da desteklediğini belirtti.

“Tüketici harcamaları oldukça güçlü bir şekilde büyümeye devam ediyor, ancak ekonominin yavaşlayan alanlarını da görüyoruz.” Yellen, yüksek faiz oranları ve ofis alanı talebini azaltan uzaktan çalışma düzenlemeleri nedeniyle bankaların ticari gayrimenkulle ilgili bazı zorluklarla karşılaşacağını ancak stres testlerinin bankaların yeterli sermayeye sahip olduğunu gösterdiğini ve bankacılık denetim otoritelerinin durumu yakından incelediklerini söyledi.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) kripto para borsaları Binance ve Coinbase’e açtığı davalar sorulduğunda Yellen, SEC ve diğer düzenleyici kurumların tüketicileri ve yatırımcıları korumak için araçlarını kullanmalarını desteklediğini söyledi.

Söz konusu davalar hakkında yorum yapamayacağını söyleyen Yellen, sistemde bazı boşluklar gördüğünü ve ek düzenleme yapılmasının uygun olacağını düşündüğünü ve bu kapsamda Kongre ile birlikte çalışmak istediklerini kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu